3 zbytočné veci, za ktoré pri cestovaní vyhadzujete peniaze

126,175FansLike
212,243FollowersFollow
114,324FollowersFollow

Milan Bez Mapy, travel bloger, ktorý od roku 2013 trhá Slovákov z kancelárskych stoličiek. Autor knihy Influencer a blogu Bez Mapy s takmer dvoma miliónmi prečítaniami ročne. Dvojnásobný víťaz Social Awards a podľa Forbes jeden z TOP 10 infuencerov na Slovensku.

Milan Bez Mapy

bloger & spisovateľ

Ako ušetriť pri cestovaní? Koncept tohto blogu som za posledné roky zmenil a stále sa vyvíja. Od blogera, ktorý radí ako ušetriť čo najviac na cestách, som sa transformoval na blogera, ktorý vám radšej poradí ako peniaze míňať na správnych miestach, aby ste za ne dostali aj pridanú hodnotu.

Na dovolenke je dôležité starostlivo zvážiť, na čo minúť peniaze, aby ste mali čo najlepší zážitok a zároveň efektívne využili svoj rozpočet. Preto som dal dokopy tento článok s troma tipmi ako ušetriť na cestovaní, no na správnych miestach.

@milan_bezmapy 💸💸 Už roky sa nesnažím ľuďom hovoriť ako ušetriť na dovolenke, skôr im chcem poradiť ako míňať na správnych miestach. Tam, kde sa to oplatí, lebo na dovolenke sa nerátajú kalórie ani peniaze. Toto sú tri veci, ktoré by som si pri cestovaní nekúpil: 🥵 1. Predražené bagety a kávu na letisku, ak je tam letiskový salónik. 🥵 2. Podozrivo lacné cestovné poistenie. Ja už roky využívam cestovné poistenie od ČSOB, ktoré má jasné podmienky a chápe individualitu každého cestovateľa. 🥵 3. Magnetku z miesta na ktorom som nebol. Aj tak sú všetky vyrobené v Číne. Vy máte niečo, čo by ste si vyslovene nekúpili? Spolupráca s @csob.sk ♬ original sound – Milan Bez Mapy

Niekedy sa oplatí investovať do netradičných foriem ubytovania, ako sú boutique hotely, chaty, alebo ubytovanie s domácimi obyvateľmi, ktoré môžu ponúknuť unikátny zážitok. Skúste aj netradičnú gastronómiu či kvalitné cestovné doplnky.

Ako ušetriť pri cestovaní na správnych miestach

Ako ušetriť pri cestovaní na správnych miestach
Ako ušetriť pri cestovaní na správnych miestach

Ako ušetriť pri cestovaní? Nebudem vám radiť, kde sú lacné reštaurácie, lebo som toho názoru, že na dovolenke sa nepočítajú kalórie ani peniaze, a gastronómia patrí k cestovaniu. Jediné, na čom sa na dovolenke oplatí šetriť je cena letenky, keďže dnes viete nájsť akciové letenky do celého sveta za pár sekúnd.

Tu si pozrite aktuálne akcie do celého sveta a to čo ušetríte na dovolenke, radšej môžete minúť za vstup do wellnessu, hotel s pekným výhľadom na Big Ben alebo degustačnú večeru. Cestovanie ale začína už na letisku.

  1. Nekupujte si na letiskách drahé bagety a kávy, využite vstup do letiskového salónika
  2. Nešetrite na cestovnom poistení, lacné obvykle znamená, že má veľa výnimiek a v konečnom dôsledku vám môže byť nanič
  3. Nekupujte si magnetky, investujte do hodnotnejších suvenírov

Využite vstupy do letiskových salónikov zadarmo, je to super spôsob ako ušetriť pri cestovaní

Dnes nájdete letiskové salóniky na (takmer) každom letisku a stali sa medzi cestovateľmi veľmi obľúbené. Majú väčšie pohodlie, je tam kľud, WiFi, neobmedzené jedlo aj pitie a alkohol. Štandardom býva, že do letiskového salónika môžete vstúpiť maximálne 3 hodiny pred odletom, ale závisí to od konkrétneho letiska.

Letiskové salóniky vznikli v USA, keď sa okolo 60.tych rokov začala rozmáhať business doprava. Slúžili pre podnikateľov ako miesta, kde si pred letom mohli vychutnať drink s kolegom, vybaviť telefonáty alebo odpočinúť. Dnes sú dostupné širokej verejnosti za určitých podmienok.

  • TIP: Zbehnite do svojej banky a opýtajte sa ich, či majú vo svojom portfóliu platobnú kartu, kreditnú alebo debetnú, ktorá vám umožňuje vstup zadarmo do letiskových salónikov. Ja dlhodobo používam Priority pass, ktorý ma oprávňuje na vstup do 99% salónikov po celom svete. Len sa v nich nezabudnite pri pohári vína, kamarátke sa to stalo a lietadlo ju nepočkalo 🙂
Využite vstupy do letiskových salónikov zadarmo
Využite vstupy do letiskových salónikov zadarmo

Čítajte malé písmená a nenechajte sa nalákať na lacné cestovné poistenie

Moja mama vždy hovorí, že čo je lacné, znamená nekvalitné. Pri cestovnom poistení to platí desaťnásobne. Veľa ľudí sa pred dovolenkou nechá nalákať na ultra lacné cestovné poistenia za pár centov na deň a potom sú prekvapení, keď príde poistná udalosť a oni zistia, že ich poisťovňa nekryje. Nikdy nešetrite na cestovnom poistení. Je dôležité mať istotu, že budete krytí v prípade zdravotných problémov alebo nečakaných udalostí.

  • TIP: Vyberajte si cestovné poisťovne, ktoré majú dobré recenzie, majú ich veľa a na trhu sú dlho. Nezabudnite, že každé cestovné poistenie by malo byť ušité na konkrétnu cestu a na konkrétneho cestovateľa podľa toho, čo v zahraničí plánuje robiť. Ja mám toto celoročné cestovné cestovné poistenie.

Ak viete, že budete jazdiť na koni, budete potrebovať poistenie na rekreačné športy. To som robil napríklad v Tureckej Cappadocii. Ak viete, že budete v zahraničí viac ako 90 dní, musíte si nájsť cestovné poistenie, ktoré je k tomu adekvátne. Ja dlhodobo používam ČSOB cestovné poistenie, na ktoré som mal dokonca zľavu, keďže som klientom ČSOB banky.

Môj balík zahŕňa nadštandardnú asistenčnú službu, pripoistenie meškania letu či batožiny alebo krádež dokladov. Cestovné poistenie je skvelý nástroj ako ušetriť pri cestovaní v prípade problémov.

Jazda na koni po Cappadocii cez Rose Valley pri západe slnka
Jazda na koni po Cappadocii cez Rose Valley pri západe slnka

Kupujte si originálne suveníry, nie magnetky

Na kupovaní magnetiek nevidím nič zlé, pokiaľ ich máte z miest, ktoré ste navštívili. Avšak, sú ľudia, ktorí zbierajú magnetky aj z miest na ktorých neboli, čomu celkom nerozumiem. V zahraničí si viete kúpiť originálnejšie suveníry, keďže väčšina magnetiek je aj tak vyrobené v Číne.

Skúste si kúpiť knihu, ktorá sa vám navždy bude spájať s daným miestom, či originálny kúsok oblečenia alebo obraz na stenu.Obchody so suvenírmi často ponúkajú tie isté suveníry celé roky a tú magnetku, ktorú máte doma, má možno na chladničke už polka Európy.

Môj najzbytočnejší suvenír z dovolenky

Môj najzbytočnejší suvenír za 30 dolárov je karikatúra z New Yorku. Odkedy som sa vrátil, skončila v šuplíku. Investujte do prehliadok miestnych pamiatok, prírodných krás alebo historických miest. Tieto zážitky sú často jedinečné a môžete sa dozvedieť viac o kultúre a histórii destinácie. Radšej menej, ale kvalitnejšie veci, ktoré vám budú pripomínať vašu cestu.

Môj najzbytočnejší suvenír z dovolenky
Môj najzbytočnejší suvenír z dovolenky

Cestujte. Článok vznikol v spolupráci s ČSOB Poisťovňou.

Milan Bez Mapy

Pridať komentár:

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Najnovšie články

Dnes najčítanejšie

error: Obsah podlieha autorskému zákonu a bez súhlasu autora ho nieje možné kopírovať.