Čo robiť, keď zmeškáte lietadlo? Krok za krokom návod

126,175FansLike
212,243FollowersFollow
114,324FollowersFollow

Milan Bez Mapy, travel bloger, ktorý od roku 2013 trhá Slovákov z kancelárskych stoličiek. Autor knihy Influencer a blogu Bez Mapy s takmer dvoma miliónmi prečítaniami ročne. Dvojnásobný víťaz Social Awards a podľa Forbes jeden z TOP 10 infuencerov na Slovensku.

Milan Bez Mapy

bloger & spisovateľ

Čo robiť, keď zmeškáte lietadlo? Minulý týždeň som to zažil na vlastnej koži, keď som kvôli zle nastavenému budíku nestihol let. Plánoval som cestovať z Viedne cez Amsterdam do Inverness v Škótsku, ale budík mi nezazvonil o 3:15, ako mal, a odlet som premeškal.

Čo robiť v takejto situácii? Odpoveď závisí od konkrétnych okolností, pretože každý prípad je jedinečný. Tento článok je súčasťou série článkov Milan búra mýty, kde pravidelne rozoberám rôzne cestovateľské myty, ktorým Slováci veria.

Čo robiť, keď zmeškáte lietadlo a ako postupovať

Čo robiť, keď zmeškáte lietadlo? Krok za krokom návod
Čo robiť, keď zmeškáte lietadlo? Krok za krokom návod

Zmeškať lietadlo môže byť pre niektorých skutočnou nočnou morou, avšak každú situáciu je možné riešiť. Buďte pripravení, že vám to môže spôsobiť dodatočné náklady, najmä ak ste zmeškali let vlastnou chybou, ako sa to stalo aj mne.

Čo znamená no show v leteckom priemysle

Ak sa nedostavíte na odlet, letecká spoločnosť zvyčajne zruší celú vašu rezerváciu, vrátane všetkých ďalších letov v rámci jednej cesty. Tento stav sa nazýva „no show.“ V leteckom priemysle pojem „no show“ označuje situáciu, keď sa pasažier nedostaví na letisko alebo sa neobjaví na svojom lete bez predchádzajúceho oznámenia leteckej spoločnosti.

Napríklad, ak máte letenku z Košíc do Viedne a následne do New Yorku a nestihnete prvý let z Košíc do Viedne, celá vaša letenka do New Yorku a aj spiatočná cesta budú zrušené. V takom prípade neplatí, že by ste mohli rýchlo sadnúť do auta a ísť na letisko vo Viedni, aby ste sa tam pripojili. V tom čase už vaša letenka neexistuje. Tu som písal článok o tom či môžem nastúpiť do lietadla až pri prestupe.

Status no show môže mať niekoľko dôsledkov:

  1. Zrušenie ďalších letov: Ak máte na rezervácii viacero letov (napríklad spiatočný let alebo prestupy), letecká spoločnosť zruší všetky následné lety.
  2. Strata nároku na refundáciu: Väčšina leteckých spoločností v prípade „no show“ nevracia peniaze za letenku, najmä ak ide o lacnejšiu, nerefundovateľnú lletenku.
  3. Možné poplatky: Niektoré letecké spoločnosti môžu účtovať poplatok za zmenu alebo náhradný let.

Je preto vždy lepšie, ak viete, že na let nestihnete prísť, kontaktovať leteckú spoločnosť čo najskôr, aby ste minimalizovali následky.

Čo robiť, keď zmeškáte lietadlo a ako postupovať
Čo robiť, keď zmeškáte lietadlo a ako postupovať

Postup čo robiť keď som nestihol lietadlo

  1. Prezrite si podmienky vašej letenky, aby ste zistili, aké máte možnosti. Niektoré letenky môžu umožniť zmenu alebo refundáciu, zatiaľ čo iné sú nerefundovateľné. Obvykle sú ale nerefundovateľné a ak let zmeškáte, letenka proste prepadne. Najmä pri nízkonákladových leteckých spoločnostiach.
  2. Hneď, ako zistíte, že ste zmeškali let, kontaktujte leteckú spoločnosť a oznámte im, že let nestíhate. Môžete to urobiť osobne na letisku, telefonicky alebo online. Informujte ich o vašej situácii a zistite, aké máte možnosti. Ideálne ešte predtým, ako let odletí, aby ste nemali spomínaný no show. To ale neplatí prí nízkonákladových leteckých spoločnostiach, tam veľa nevymyslíte.
  3. Letecká spoločnosť vám môže ponúknuť alternatívne lety. Môžete sa tiež opýtať na možnosť presunu na ďalší let, prípadne na iný deň. Najčastejšie si ľudia kúpia novú letenku, keďže tá stará je už ich vinou prepadnutá. Stále sa bavíme o prípadoch, že ste let nestihli vašou chybou.

Mám nárok na odškodné, ako som zmeškal lietadlo mojou vinou

Bohužiaľ, nemáte nárok na odškodnenie, pretože zmeškanie letu je vaša chyba a letecká spoločnosť nemá dôvod vyplatiť vám kompenzáciu ani vrátiť peniaze za letenku.

Klasické odškodnenie vo výške 250 až 600 eur sa vzťahuje na prípady, keď je zodpovedná letecká spoločnosť, obvykle pri meškaní viac ako 3 hodiny alebo zrušení letu na poslednú chvíľu. V takýchto situáciách môžete mať nárok na finančnú kompenzáciu.

Čo robiť, keď zmeškáte lietadlo pri prestupe

Za predpokladu, že máte uvedenú letenku na jednej rezervácii v rámci jednej leteckej spoločnosti, napríklad z Košíc do Viedne a následne do New Yorku, ak let z Košíc do Viedne mešká a nestihnete pripojený let do New Yorku, letecká spoločnosť vás automaticky prehodí na najbližší voľný let.

Tento proces je spravidla bezproblémový a letecké spoločnosti sa snažia zabezpečiť, aby pasažieri, ktorí zmeškali svoj let z dôvodu meškania predchádzajúceho letu, mali čo najmenej komplikácií.

Čo robiť, keď zmeškáte lietadlo pri prestupe
Čo robiť, keď zmeškáte lietadlo pri prestupe

Ak je nasledujúci voľný let napríklad až na nasledujúci deň, letecká spoločnosť vám môže zabezpečiť aj ubytovanie na noc, aby ste sa nemuseli trápiť s hľadaním miesta na prespanie na vlastnú päsť. V niektorých prípadoch vám môžu ponúknuť aj stravu alebo iné formy kompenzácie, aby ste sa cítili komfortne počas čakania na nový let.

Hlavne nestresujte, nič sa nedeje. Ja som sa jednoducho rozhodol necestovať a povedal si, že do Škótka pôjde inokedy, možno na jar 🙂

Cestujte

Pridať komentár:

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Najnovšie články

Dnes najčítanejšie

error: Obsah podlieha autorskému zákonu a bez súhlasu autora ho nieje možné kopírovať.