7 tipov čo vidieť na Malorke podľa Milana Bez Mapy

126,175FansLike
212,243FollowersFollow
114,324FollowersFollow

Milan Bez Mapy, travel bloger, ktorý od roku 2013 trhá Slovákov z kancelárskych stoličiek. Autor knihy Influencer a blogu Bez Mapy s takmer dvoma miliónmi prečítaniami ročne. Dvojnásobný víťaz Social Awards a podľa Forbes jeden z TOP 10 infuencerov na Slovensku.

Milan Bez Mapy

bloger & spisovateľ

Čo vidieť na Malorke? Tento španielsky ostrov som navštívil niekoľkokrát, no keď sa mi koncom leta podarilo kúpiť letenky za 0 Eur, lebo som mal dostatok nazbieraných míľ v Star Alliance, reálne som sa opýtal samého seba „Čo tam ale budem robiť?

Povedal som si, že tentorkát dám Malorku inak a nepôjdem po vychodených chodníčkoch. Navštívim miesta, ktoré som predtým nenavštívil, budem robiť veci, ktoré som nikdy nerobil a užijem si to tak, ako ešte nikdy predtým. Som toho názoru, že na niektoré dovolenkové destinácie sa môžeme vraciať a vždy tam objavíme niečo nové, stačí sa len pozerať iným pohľadom. Súhlasíte?

O Malorke som v minulosti napísal niekoľko článkov, tu sú tipy na najkrajšie pláže na Malorke a na to čo robiť v hlavnom meste Palma de Mallorca. Tento článok bude ale o niečo komplexnejší. Zbaľte si kufre, ideme do Španielska!

Návšteva Malorky podľa Milana Bez Mapy

7 miest čo vidieť na Malorke podľa Milana Bez Mapy
7 miest čo vidieť na Malorke podľa Milana Bez Mapy

Koľko stoja lacné letenky na Malorku?

Malorka je jeden z tých ostrovov, kde vždy nádjdete lacné letenky. Či už z Viedne, Budapešti, Krakova alebo Košíc, ale aj z Bratislavy. Lieta sem všetko a stále. Tu vám dávam odkaz na aktuálne akciové letenky na Malorku, uložte si ho, odkaz sa priebežne aktualizuje. Ak kúpite čokoľvek pod 100 Eur spiatočne, kúpili ste dobre 🙂

Kde si prenajať auto na Malorke

Keď som Malorku navštívil prvýkrát v živote, bolo to asi v roku 2010, neprenajal som si auto. Podarilo sa mi navštíviť zaujímavé miesta a pekné pláže, no osobne si myslím, že je lepšie prenajať si auto. Hoci tu chodia autobusy veľmi dobre, dostanete sa iba tam, kde sú turisti a hlavné turistické pláže či davy.

S autom je to na ostrove jednoduchšie a dá vám väčšiu slobodu. Navyše, šoférovať po Malorke je jedoduché, len pozor na cyklistov. Ostorv je známy svojimi špičkovými cyklotrasami a cyklistov je tu niekedy viac ako áut.

  • TIP: Kde si prenajať auto? Ja som si svoj Fiat500 prenajal v požičovni RecordGo na letisku s rezerváciou dopredu. Malorka je veľmi populárny ostrov medzi turistami, najmä v hlavnej sezóne. Auto si preto rezervujte hneď ako kúpite letenky.
@milan_bezmapy 🇪🇸 Malorka, deň 1: Podarilo sa mi kúpiť letenky za 0 €, keďže som mal dosť nazbieraných míľ. Len treba obletieť tie búrkové mraky. Na Malorke som na dovolenke piatykrát, no hovorím si si, že teraz ju dám inak a budem robiť nové veci, ktoré som tu ešte nezažil. Máte radi tento ostrov? #malorka #mallorca #milanbezmapy #milanburamyty #dovolenka #spanielsko #cestovanie ♬ original sound – Milan Bez Mapy

Potrebujem na Malorku cestovné poistenie?

Nie je otázka či potrebujete na Malorku cestovné poistenie, ale aké je najvhodnejšie. Neodporúčam cestovať bez cestovného poistenia, ani na výlet na jahody do Maďarska, keďže cena prípadného lekárskeho zákroku alebo škodovej udalosti v závislosti od destinácie a zákroku môže byť aj v tisíckach eur.

Pri výbere cestovného poistenia sa najskôr sami seba opýtajte čo idete na dovolenke robiť, keďže dobré cestovné poistenie je šité na mieru. V mojom prípade dovolenky na Malorke som bol rád za krytie liečebných nákladov, meškania batožiny a odletu.

Ak ale na dovolenky radi cestujete vlastným autom, zaujímať vás bude aj poistenie nepojazdného vozidla. Nepodceňujte to 🙂

Ako na ubytovanie na Malorke

Viete čo ma tento rok na Malorke prekvapilo? Ako tam išli hore ceny ubytovania, a to som bol už na konci sezóny, kedy sa turistická sezóna pomaly ukľudňuje. Ako som ale písal vyššie, povedal som si, že skúsim niečo nové a neubytoval sa v all inclusive hoteli na pláži ale skúsil agrohotel v centre ostrova.

Čo je agroturizmus?

Agroturizmus je celkom populárny typ ubytovania, ktorý som prvýkrát zažil v Južnej Amerike. Ide o ubytovanie v prírode no stále s pohodlím horela. Agrohotely sú obvykle farmy či ranče, kde si môžete vyksúšať lokálny spôsob života, ochutnať miestne produkty alebo sa hrať so zvieratami.

Každý agrohotel je odlišný, no keď sem pôjdete, vyskúšajte to. Obvykle sú umiestnené vo vnútrozemí, mimo hlavných turistických tepien, a preto budete potrebovať auto. Ja som sa ubytoval v hoteli Son Mercadal, ktorý som objavil cez Booking, a bolo to jedno z najkrajších ubytovaní na Mallorce, aké som kedy mal.

Agro hotel Son Mercadal na Malorke, kde som sa ubytoval
Agro hotel Son Mercadal na Malorke, kde som sa ubytoval

Čo vidieť na Malorke a kam ísť podľa Milana Bez Mapy

  1. Hlavné mesto Palma de Mallorca a návšteva katedrály
  2. Horské mestečko Valldemossa
  3. Mestečko Sollér
  4. Jaskyne Cuevas de Drach s koncertom klasickej hudby
  5. Cap de Formentor
  6. Pláže Es Trenc a Muro
  7. Jardines de Alfabia

Hlavné mesto Palma de Mallorca a návšteva katedrály

Palma de Mallorca, hlavné mesto Malorky, je nádherné mesto plné histórie, kultúry a architektúry. Najväčším lákadlom pre návštevníkov je bezpochyby katedrála La Seu, ktorá patrí medzi najznámejšie pamiatky ostrova a Španielska vôbec.

Katedrála La Seu je postavená v gotickom štýle a jej výstavba začala v 13. storočí. Je jednou z najvyšších gotických katedrál v Európe a stojí priamo pri mori, čo jej dodáva jedinečný charakter. Jednou z najvýznamnejších častí je interiér, kde sa nachádzajú nádherné vitráže, vrátane slávnej rozety – veľkého kruhového okna, ktorého svetlo vytvára ohromujúci vizuálny efekt.

Ja som tu bol doobeda, keď slnko svietilo dnu a dávno som nevidel nič tak pekné. Architekt Antoni Gaudí prispel k prestavbe katedrály začiatkom 20. storočia, čím jej dodal modernistický dotyk. Návštevníci môžu preskúmať interiér s oltárom a výhľadom na krásne mozaiky, ako aj vonkajšiu časť s úžasným výhľadom na mesto a more.

  • TIP: Lístky do katedrály si kúpte dopredu cez oficiálnu webstránku. Na výber máte vstup do katedrály alebo vstup + terasu na streche. Ja som to dal aj s tou terasou aby som si pozrel aký je z katedrály výhľad na celú Palmu. Podľa mňa to za to stojí.
  • TIP2: V Palme priamo v centre je niekoľko parkovacích domov ak idete autom, ja som si obľúbil (áno, mám obľúbený parkovací dom 😀 ) Aparcament Parc de la Mar ktorý je rovno pri katedrále, no zvykne sa rýchlo naplniť. Alebo potom Parking Paseo Mallorca.

V hlavnom meste tiež stojí za návštevu prechádza po hlavnom bulvári ako sú sochy Leonas del Borne, hlavné námestie Plaza Major, a ak vám vyhladne, dobre som sa najedol v reštaurácii St. Ambros Ristorante e Pizzeria. Môžete sa tiež odviezť historickým vlakom do mesta Sollér alebo pešo vyjsť do Castillo de Bellver. Mňa skoro porazilo v tom teple 😀

Hlavné mesto Palma de Mallorca a návšteva katedrály
Hlavné mesto Palma de Mallorca a návšteva katedrály
Pohľad na katedrálu v Palme zvnútra
Pohľad na katedrálu v Palme zvnútra
Hlavné mesto Palma de Mallorca a návšteva katedrály - pohľad z terasy
Hlavné mesto Palma de Mallorca a návšteva katedrály – pohľad z terasy

Horské mestečko Valldemossa

Valldemossa je malebné horské mestečko nachádzajúce sa v pohorí Sierra de Tramuntana na Malorke, asi pol hodinku od Palmy. Je známe svojou atmosférou, úzkymi kamennými uličkami, tradičnými domami s okenicami a nádhernými výhľadmi na okolité kopce.

Najznámejšou pamiatkou v Valldemosse je Královský kartuziánsky kláštor (Real Cartuja de Valldemossa), ktorý má bohatú históriu. V 19. storočí tu istý čas žili a tvorili skladateľ Frederic Chopin a spisovateľka George Sand, ktorí tu prežili zimu počas ich pobytu na ostrove.

Hoci je Valldemossa riadne turistické mesto Malorky, rozhodne stojí na návštevu. Stačí sa len obrniť nervami pri parkovaní, mne vždy trvá tak pol hodinku kym obídem všetky parkoviská, ale vždy sa niečo nájde. Dajte si tu jedno dopoludnie, prejdite si uličky, vychutnajte kávu a koláč a potom na pláž 🙂

Mestečko Sollér a historický vlak z Palmy

Valldemosse podobnú atmosféru má aj mestečko Sollér. Ide o fakt krásne mesto na severozápadnom pobreží Malorky. Je známe svojou tradičnou architektúrou, citrusovými hájmi a historickým železničným spojením s Palmou. Jednou z hlavných atrakcií je historický vláčik z Palmy. Táto železnica, ktorá bola otvorená v roku 1912, vedie cez horské scenérie a ponúka nádherné výhľady na prírodu. Vláčik je starobylý, drevený a jazda ním je nostalgickou cestou do minulosti 🙂

V samotnom meste Sóller navštívte námestie Plaza Constitució, kde sa nachádzajú kaviarne, reštaurácie a krásna budova kostola Sant Bartomeu. Blízko námestia sa nachádza aj modernistická stavba banky navrhnutá žiakom Antoniho Gaudího.

  • TIP: Z mesta Sóller sa tiež dá električkou dostať do prístavu Port de Sóller, kde je pekná pláž a promenáda. Toto miesto je obľúbené aj pre západy slnka a pokojnú atmosféru, ideálne na relax po dni strávenom objavovaním mesta a okolia.
Čo vidieť na Malorke Horské mestečko Valldemossa
Čo vidieť na Malorke Horské mestečko Valldemossa
Historická električka v Sollér
Historická električka v Sollér

Jaskyne Cuevas de Drach s koncertom klasickej hudby

Cuevas del Drach sú jedným z najpopulárnejších prírodných divov Malorky. Tieto impozantné vápencové jaskyne sú známe svojimi rozsiahlymi podzemnými priestormi, dramatickými stalaktitmi a stalagmitmi a najmä jedným z najväčších podzemných jazier na svete, Lago Martel.

Jednou z najväčších atrakcií je koncert klasickej hudby, po koncerte je tiež možnosť krátkej plavby loďkou po jazere, čo pridáva na autentickosti celej návštevy. Cuevas del Drach ponúkajú nielen krásu podzemného sveta, ale aj kultúrny zážitok, ktorý spája prírodu a hudbu v jedinečnej kombinácii.

Mne sa to veľmi páčilo, no nezabudnite si kúpiť lístok cez internet dopredu a na konkrétnu hodinu. Koncert sa nemôže natáčať a plavba loďkou má reálne asi 45 sekúnd. Každopádne, komu napadlo urobiť koncert v jaskyni bol génius. Určite návštevu tejto jaskyne zaraďte do itinerára, najmä ak budete mať na Malorke škaredé počasie. Niekto túto jaskyňu stále volá Dračia, no neviem prečo.

Cap de Formentor

Cap de Formentor je najsevernejší bod Malorky a jedno z najznámejších miest na ostrove. Tento skalnatý výbežok, ktorý sa tiahne do Stredozemného mora, je známy svojimi strmými útesmi, nádhernými výhľadmi a dramatickou krajinou. Cesta k Cap de Formentor vedie cez úzke a kľukaté horské cesty, pričom ponúka niekoľko vyhliadkových miest, kde si návštevníci môžu vychutnať panoramatické pohľady na pobrežie.

Často sú tu však uzávery a cesta je zatvorená, skontrolujte si aktuálnu situáciu. Jedným z najznámejších bodov na trase je vyhliadka Mirador des Colomer, ktorá poskytuje úžasné výhľady na tyrkysové more a okolité skalné útesy. Ďalším známym miestom je maják Formentor, ktorý sa nachádza na samotnom konci výbežku. Je to populárne miesto na pozorovanie západu slnka, keď sa slnečné lúče odrážajú od skalnatých útesov a mora.

Okrem toho sa v blízkosti nachádzajú aj niektoré skryté pláže, ako je Playa de Formentor, známa svojím bielym pieskom a krištáľovo čistou vodou, čo je ideálne miesto na oddych po dni strávenom objavovaním.

Jaskyne Cuevas de Drach s koncertom klasickej hudby
Jaskyne Cuevas de Drach s koncertom klasickej hudby
Jaskyne Cuevas de Drach s koncertom klasickej hudby
Jaskyne Cuevas de Drach s koncertom klasickej hudby

Pláže Es Trenc a Muro

Es Trenc a Muro sú dve asi najznámejšie pláže na Malorke. Viac pláží mám rozpísaných nižšie v článku, no tieto dve by som rád vypichol a mali by ste ich navštíviť. Es Trenc sa hovorí aj Karibik Európy a ide o dlhú pláž v západnej časti ostrova, kúsok od Palmy.

Tak peknú vodu ako tu som ešte na inom Európskom ostrove nevidel. Es Trenc má problém s parkovaním, zaparkujte tu a prejdite sa na pláž peši asi pol hodinku. Alternatívou je aj toto parkovanie, ktoré je bližšie, no je večne plné a cesta k nemu je katastrofálna. Muro má tuto veľké parkovisko.

Čo vidieť na Malorke? Pláž Es Trenc sa mi zo všetkých tento rok páčila najviac. Minulý rok bola plná rias.
Pláž Es Trenc sa mi zo všetkých tento rok páčila najviac. Minulý rok bola plná rias.
Pláž Es Trenc sa mi zo všetkých tento rok páčila najviac. Minulý rok bola plná rias.
Pláž Es Trenc sa mi zo všetkých tento rok páčila najviac. Minulý rok bola plná rias.

Jardines de Alfabia

Jardines de Alfabia sú historické záhrady a panstvo, ktoré sa nachádzajú v pohorí Sierra de Tramuntana, neďaleko mestečka Bunyola na Malorke. Toto miesto je kombináciou architektúry, záhradného umenia a histórie, ktoré spája arabský, gotický a barokový štýl.

Záhrady sú pozostatkom maurského dedičstva na ostrove a sú známe pre svoje pokojné prostredie, bohatú zeleň a exotické rastliny. Môžete tu vidieť fontány, rybníky, palmy, citrusové stromy, kvetinové záhony a popínavé rastliny. Jednou z hlavných atrakcií je chodník lemovaný vodnými fontánkami, ktoré vytvárajú príjemný osviežujúci efekt počas horúcich letných dní.

Samotné panstvo Alfabia je stará historická vila, ktorá bola kedysi domovom významných šľachtických rodov. V interiéri sa nachádzajú starobylé artefakty, nábytok a umenie, ktoré dokumentujú život na Malorke počas storočí. Návštevníci môžu preskúmať krásne zdobené miestnosti a dozvedieť sa viac o histórii tohto miesta. Zastavte sa tu po ceste do Solléru.

Pláže na Malorke, ktoré sa oplatí navštíviť

Najkrajšie pláže na Malorke som rozpísal v tomto článku, no tu vám ich dám prehľadne ešte raz.

  1. Playa Sa Calobra
  2. Playa Formentor
  3. Es Trenc
  4. Playa Muro
  5. Playa Cala Pi
  6. Playa El Mago

Tip na originálne reštaurácie kde sa najesť na Malorke

Nepoznám všetky, no z tých, ktoré som navštívil by som chcel vypichnúť tieto dve:

  1. L’Escrivania v meste Porreres – túto mi odpiručila majiteľa agro hotela, kde som býval. Objednajte si ich miestn špecialitu, Coca Mallorquina, čo sú niečo ako tapas ale veľmi dobré. Mne najviac chutili tie s figami, karamelizovanou cibuľkou a gorgonzolou.
  2. Restaurant Santuari de Cura – je reštaurácia v kláštre a hoci som tu mal smolu na hroznú obsluhu, priestor kláštora je geniálny najmä pri západe slnka. Urobte si tu rezerváciu a dúfajte, že bude profesionálna obsluha. Jedlo bolo ale dobré 🙂
L'Escrivania v meste Porreres
L’Escrivania v meste Porreres
Restaurant Santuari de Cura
Restaurant Santuari de Cura

Cestujte.

 

Pridať komentár:

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Najnovšie články

Dnes najčítanejšie

error: Obsah podlieha autorskému zákonu a bez súhlasu autora ho nieje možné kopírovať.